Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

EXCELSIOR 90 jaar jong

Utrechts Politie Mannenkoor Excelsior (Excelsior) wordt opgericht in 1930 als onderdeel van de ‘Politie Mannen Zang en Toneelvereeniging’, een onderafdeling van de toenmalige Algemene Bond van Politie Personeel in Nederland.

Tachtig jaar Utrechts Politiemannenkoor “EXCELSIOR” opgeslagen in jaarverslagen, kasboeken, fotoboeken, programmaboekjes, krantenknipsels en correspondentie. Dozen vol.!!

Deze dozen zijn inmiddels verhuisd naar het Utrechts archief.

Op zich is al een bladzijde te vullen met de briefhoofden die door de jaren heen gebruikt werden. Het huidige logo toont een opvallende gelijkenis met de het logo uit 1935. Alleen bij het huidige logo, is de “O” opgesierd met de G-sleutel.

Een mannenkoor repeteert, meestal met dezelfde kern van trouwe zangers, zodat er heel vaak in de jaarverslagen aandacht. Een duik in zo’n stoffig archief levert van die leuke menselijke trekjes op, zoals een rekening van 15 centen voor drie sigaren, de prijs voor een ruiling van dienst, om toch de repetitie te kunnen bezoeken. besteed wordt aan de slechte opkomst bij de repetities.

Daarnaast geeft een mannenkoor concerten en werkt mee aan uitvoeringen, waarbij natuurlijk EXCELSIOR ten alle tijde uitblinkt wat zangkunst betreft.

Een duik in zo’n stoffig archief levert van die leuke menselijke trekjes op, zoals een rekening van 15 centen voor drie sigaren, de prijs voor een ruiling van dienst, om toch de repetitie te kunnen bezoeken. Over roken is meer te vertellen. Regelmatig staat er in het kasboek een post, aanschaf sigaretten of sigaren. Hetzij om weg te geven voor bewezen dienst, hetzij voor de bestuurders tijdens een vergadering.

Ook tijdens de zang repetities was het kennelijk gebruikelijk dat er gerookt werd.  Totdat tijdens een bestuursvergadering besloten werd, dat het gepraat en gerook tijdens de repetities maar eens afgelopen moest zijn. Hoe zal het er uit gezien hebben ? De 1e tenoren zijn druk aan het repeteren, terwijl de 2e bassen, trekkend aan een dikke sigaar de laatste nieuwtjes uitwisselen.

Een vreemde post die regelmatig terugkomt in het kasboek zijn de kosten voor eieren, die vervolgens als cadeau? weggegeven werden aan vrouwen van zangers of de vrouw van de dirigent. De diepere betekenis hierachter was niet terug vinden. Zuinig was het bestuur op de dirigent en de vaste pianiste Mevr. Bladt-Baartwijk. Met verjaardagen en rond de feestdagen werden gebak, bloemen etc bezorgd.


Bekijk de geschiedenis van excelsior online
https://issuu.com/micheldevalk/docs/2021_geschiedenis___utrechts_politie_mannenkoor_ex

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s